Spletna stran uporablja piškotke, le ti pa vam omogočajo lažji pregled po naši spletni strani.

 

NOTRANJA VRATA

IZVEDBE NOTRANJIH VRAT IN OSTALE DOTATKE SI LAHKO OGLEDATE TUKAJ

Modeli notranjih vrat

Masivni podboj izvedbe

Kljuke za notranja vrata

Gladka notranja vrata


Lesena notranja vrata

Prehodna notranja vrata (vetrolov)

IZVEDBE NOTRANJIH VRAT

NOTRANJA VRATA so lahko FURNIRANA, LESENA, FOLIRANA(CPL), STEKLENA. Odpirajo se: levo, desno, drsno odpiranje v steno ali ob steni, nihajna. Nasadila na notranjih vratih so lahko klasična vidna ali pa nevidna(skrita) nasadila tri dimenzionalno nastavljiva.

PREPLASTITEV KOVINSKEGA PODBOJA Z LESENIM

Oblačenje kovinskih podbojev se je pričelo zaradi težavnega odstranjevanja le teh iz betonsko armiranih zidov. Največja težava pri oblačenju obstoječega podboja je zmanjšanje svetle mere prehoda, zato smo razvili posebne detajle, ki so namenjeni samo za preplastitev kovinskega podboja na masivne izvedbe. Pri tem se izognjemo rušenju in popravilu poškodb, ki nastanejo pri demontaži. Naš sistem pa omogoča tudi kvalitetno postavitev novih lesenih podbojev s katerimi skrijemo napake kovinskega, v praksi je pokazalo, da so kovinski deli vgrajeni postrani zato se vrata sama zapirajo ali pa se zadevajo ob zapiranju. Pomembna je tudi informacija, da nismo dimenzijsko omejeni, po meri izdelamo klasične podboje ali z nadsvetlobo. Modeli vrat, barv pa v vsakem primeru po želji stranke. Zagotavljamo kvalitetno tesnenje vrat in možnost nastavitve nasadil v tri smeri.

POMEMBNE INFORMACIJE ZA NAKUP NOTRANJIH VRAT

Pri vsakem nakupu moramo vedeti kaj pravzaprav želimo imeti in seveda kakšno kvaliteto si bomo privoščili za dom, ki nam daje občutek topline, domačnosti. V prvi fazi je potrebno imeti v mislih za kakšen stil se bomo odločili (moderen, klasik, prestiž, trend, starinsko, rustikal). Izdelki so lahko različnih cenovnih razredov, vendar moramo pretehtati, kateri morajo biti bolj kvalitetni kot drugi. Ko izbiramo notranja vrata, moramo upoštevati, da je to izdelek, ki nam bo krasil domače okolje dolgo časa in je zato prava izbira zelo pomemben dejavnik. Poleg tega pa vrata navzven kažejo tudi naše lastnosti oziroma karakter človeka, ki v tem okolju živi. Notranjih vrat nikakor ne smemo ovrednotiti enako kot določene kose pohištva, ki ga lahko zamenjamo kadarkoli z novejšimi modernimi dizajni. Menjava vrat je bolj zapleten postopek kot menjava omar oziroma ostalih izdelkov iz lesa. Pri tem delu se srečujemo z raznimi poškodbami sten, tal in drugih elementov prostora, zato je prava odločitev res dobrodošla. Demontaža in montaža notrajih vrat pa poleg rušenja predstavlja tudi strošek, obilo prilagajanja in organizacije različnih mojstrov v času zamenjave. Vedno priporočamo našo izvedbo masivnega podboja in vratno krilo kvalitetne mizarske izvedbe, ki je dolgoročno bolj odporno kot sorodni izdelki, ki imajo v osredju veliko iverice. Ravno podboj bi lahko rekli, da je srce vrat, saj prenaša vse vrste obremenitev tako težo vratnega krila z dodatkom stekla kot najrazličnejše udarce. V mizarstvu Oblak Boštjan Žiri vam s strokovnim znanjem in dolgoletnimi izkušnjami z veseljem pomagamo uresničiti vaše želje in zahteve dobrega nakupa. Vse izdelke naredimo po meri, obliko pa prilagodimo izbiri kupca. Dobro in pametno je, da do časa začnemo z zbiranjem informacij, ki nam še kako prav pridejo že v predpripravi samega tlaka in podov, kateri bodo v objekt vgrajeni. Zelo pomembne so svetle zidarske odprtine v steno, ki pa nam bodo povedale, koliko bodo ob končni postavitvi vrata visoka in široka.

DEJAVNIKI, KI VPLIVAJO NA CENE VAŠIH VHODNIH VRAT IN NOTRANJIH VRAT

Pri vsakem izdelku sta najbolj pomembna oblika in cenovni razred vgrajenega materiala oziroma surovine, ki je za to potrebna. Seveda določa ceno še veliko drugih dejavnikov, kot so razni dodatki in seveda prestiž vgrajenega okovja. Trendi notranjih in vhodnih vrat kažejo na ravne, enostavne linije z rahlo zaobljenimi robovi.

PODBOJ

Veliko proizvajalcev notranjih vrat in podbojev v notranjosti uporabljajo iverico, kar pa je s stališča cene dobro, trdnosti pa ne, še posebno pri silovitem odpiranju vrat. Ker je vratno krilo zelo vezano na podboj, v naši praksi kaže, da je zelo smiselna izdelava masivnega podboja. Naša tradicija kaže na to, da se ob strokovni izvedbi masivnega podboja prepreči delovanje lesa v notranjosti, zazo je posledično zelo malo reklamacij. Pri izvedbi podboja lahko dodamo klasične pante (nasadila) in skrita nasadila. V vsakem primeru se tridimenzionalno nastavljajo in so iz estetskega vidika prijazni. Izdelava lesenega podboja je dobra, ker so vsa nasadila (panti) zavijačena direktno v les. Ne morejo se izruvati, čeprav nosijo težo krila, ki ima v velikih primerih vgrajeno še težja stekla. V vseh podbojih so vgrajena kvalitetna tesnila, ki se stiskajo in vedno prilegajo na vratno krilo ob enem pa blažijo udarce ob zapiranju. Vendar je tesnenje zelo odvisno od kvalitete vgrajevanja vrat in podboja (štoka). Pri skritih nasadilih pri nas vgrajujemo magnetno ključavnico, pri vidnih nasadilih pa klasično.

VRATA

Večina vrat je sestavljeno iz okvirja, delno pa iz polnil oziroma različnih nevidnih sistemov, ki so v notranjosti vrat. Ker so želje strank različne, se tudi tu lahko prilagajamo. Pri gladkem furniranem krilu se kot osnova še vedno uporablja kartonasto satovje (krilo je relativno lahko), dodatno pa lahko v notranjost vgradimo izolacijsko, protihrupno, negorljivo polnilo. Obod ravnih vrat je sestavljen iz masivnih smrekovih letvic, zunanjost pa z masivnimi nalimki različnih lesenih vrst. Krilo je lahko žagano ravno ali pa so brazdani na eno ali dve brazdi. V njih je običajno vgrajena ključanica. Površina notranjih vrat je sestavljena iz mediapanske (mdf) plošče z ali brez furnirja. Vrata, ki so barvana in se tekstura lesa ne vidi nimajo furnirja, vsa ostala pa so oblečena s furnirskimi listi,spojenimi širinsko in prilepljeni na ravno površino. Tudi v vratno krilo so nasadila vijačena direktno v les in ni težav z deformacijami. Vrata, ki imajo izrez za steklo so dodatno pojačana glede na željeno obliko. Poznamo več tipov vrat:

- Enokrilna notranja vrata

- Dvokrilna vrata

- Drsna notranja vrata v steno ali ob steni

- Eno ali dvokrilno s stransko svetlobo ali nadsvetlobo

- Predelne stene

- Vetrolovi

- Nihajna vrata

- Dvižna vrata

NA KAJ MORAMO PAZITI V PRIPRAVI ODPRTIN IN KONČNEGA TLAKA

Kot že prej omenjeno je zelo pomemben podatek, koliko mora biti široka in visoka zidarska mera odprtine v steno. Ker imamo proizvajalci notranjih vrat in vhodnih vrat različne sisteme dela in različne detajle izdelka, se je o tem pametno predhodno prepričati in povprašati izvajalca. Izpostaviti je potrebno tudi različne izvedbe nasadil, ki obstajajo na trgu dandanes. Iz tega vidika je predpriprava tal in pripiral zelo pomembna za končni videz vgrajenih vrat. Že med klasičnimi panti in skritimi nasadili je velika razlika v posamezni predpripravi podov. Velikokrat se v praksi pojavlja dejstvo, da ljudje namenijo premalo časa osveščanju s predhodnimi informaciami, ki jim jih lahko podamo dolgoletni mojstri že v enem samem telefonskem pogovoru. Tako večkrat prihaja do raznih težav že na objektu med strokovnim ogledom dejanskega stanja. Ko po običajnem postopku v stanovanju uredite estrihe se odpirajo vprašanja mojstrov do kje pa moramo položiti keramiko oziroma katerekoli vrste poda. Spet bi lahko rekli, da je pametno imeti zaradi različnih izvedb podbojev in vrat informacijo, ki vam jo lahko poda mojster za izdelavo notranjih vrat. Takrat je običajno že zrelo obdobje, da nas kontaktirate in zahtevate izmero na objektu. Naša praksa je, da prinesemo s seboj merilne pripomočke, detajl podboja, katalog kljuk in stekel. Seveda se je za izdelavo vrat zaželjeno vsaj en mesec prej najaviti, da vas damo v čakalno vrsto. Tako je lažje za vas kot kupce in za nas kot izvajalce del, ki moramo dela primerno organizacijsko izpeljati. Da pa ne pozabimo opozoriti, kako pomebne so zaključne obrobe pri tleh. Običajno je to lesena zaključna letev oziroma 10 cm pas keramike nalepljen na zid. Pri zidarski odprtini je dobro da nam predhodni mojstri zadnje ploščice ne prilepijo, ampak to storijo, ko so vrata vgrajena. V primeru, da je to lesena letev, lahko to odrežemo sami po končani montaži vrat.

BISTVENE INFORMACIJE ZA IZDELAVO PONUDBE

Za izdelavo ponudbe nas je smiselno poklicati, da se seznanimo z vašimi željami in da vam predstavimo najosnovnejše stvari za izdelek, ki ga želite, po želji tudi cenik vrat. Za notranja vrata pa so v osnovi najpomebnejši naslednji podatki:

- ime priimek in celoten naslov s telefonsko številko (v primeru naše nejasnosti)

- novogradnja oziroma adaptacija

- ali je potrebna demontaža in odvoz

- debelina zidu

- širina zidarske odprtine

- višina zidarske odprtine

- vrsta materiala (po možnosti)

- podatek o številu vrat in koliko je od tega steklenih kril oziroma nadsvetlobe

- model vratnega krila

- okvirni rok izvedbe

Ali je krilo levo oziroma desno je v pripravi ponudbe nepomebno. Bistvene informacije za nas so, ali bi radi imeli gladka furnirana vrata oziroma v celoti masivne izvedbe vključno z vrsto lesa.

KAJ STORITI KO NAM CENA IN ZAUPANJE IZVAJALCA ODGOVARJA

Običajna praksa je, da smo se vsaj enkrat že slišali videli pa ne. V tem primeru se lahko dogovorimo za obisk in ogled objekta. Če so predpriprave pravilno narejene in dokončane se istočasno izvedejo točne izmere, ki jih v vsakem primeru naredimo sami in brezplačno. V kolikor bi iz našega vidika bilo smiselno kaj popraviti, se do končanega izdelka stvari preuredijo v skladu z našim dogovorom.

MONTAŽA NOTRANJIH VRAT

Vse stvari se odvijajo po predhodnih dogovorih in vrata so na vašem objektu. Dobro je, da končane pode in občutljive stvari predhodno zaščitie s kartonsko embalažo. Vsa vrata pri nas so v sestavljeni obliki kar pomeni, da se enostavno vstavijo v zidno odprtino in pričnejo strokovno vgrajevati. Ko so na suho že pravilno postavljena, se jih ob zidni odprtini zalije s purpensko peno, nato se vgradi kljuka na krilo in zaključi z zaključnimi letvami. Trajanje montaže za novogradnjo klasičnih vrat traja nekje dve do tri ure (če so stene ravne). Pri raznih demontažah pa se seveda postopek izvedbe lahko podaljša tudi do 3x. Preverjanje kvalitete montaže vrat lahko opravite sami, ko se prepričate ali se vrata prilegajo na tesnilo, kako se zapirajo in zaklepajo. Če pustimo vrata odprta v 45 stopinjskem kotu, se sama ne smejo odpirati oziroma zapirati.

VZDRŽEVANJE VRAT

Že na sami ponudbi se vedno napiše s kakšnimi premazi bodo izdelki barvani. Večinokrat se notranja vrata barva s poliuretanskimi laki, vodnimi laki, olji in voski. Lahko rečemo, da se vsi našteti načini čistijo z nežnejšimi čistili in ne preveč mokrimi krpami. Problemi se pojavijo pri močnejših čistilnih sredstvih, ki nam obarvano površino lahko topijo oziroma razjedajo. Uporabo teh vam strogo odsvetujemo, ker je izdelek zelo težko lepo popraviti. Na vsak način pa je najbolj potrebno paziti, da se na površinah vrat in štoka ne delajo praske zaradi drgnjenja z raznimi gobicami za odstranjevanje trdih madežev. Pri izdelkih, ki so naoljeni je pri čiščenju še posebno nevarno, da se vam zapiči leseni kos v roke, ker je namen oljenja ohranjanje naravnega videza vrat in les ni prekrit s slojem laka. Posebno pri naravnih voskih in oljih pa je zelo pomembno, da ne pretiravate z mokrimi krpami. Res je, da ne velja za vse lesove, vendar se lahko pojavi problem npr. pri hrastu, ki ima v sebi črno snov z imenom tanin in se pri vpitju vode z detergentom prikaže na površino izdelka.