Vhodna vrata

Unikatna lesena vhodna vrata za vaš dom

Poleg ostale notranje opreme nudimo pestro izbiro unikatnih lesenih vhodnih vrat, na voljo v različnih vrstah lesa. Izbirate lahko med prijetnimi barvami in kvalitetnimi dodatki. Za vas nudimo kvalitetna vhodna vrata po naročilu, mersko, oblikovno prilagojena vhodna vrata so pravi razlog za naročilo vrat v Mizarstvo Oblak Boštjan Žiri. Pred vašo odločitvijo za nakup vhodnih vrat nudimo strokoven nasvet, priprava ponudbe, izris vhodnih vrat v razmerju z upoštevanjem velikosti realnega razmerja (proporc).

Moderna vhodna vrata pričarajo trend vašega doma, kjer masivni les poudari hišo in elemente na njej

Kupujete masivna vhodna vrata in ne veste kaj se sploh prilega vašemu domu, naš nasvet katerega vam podajamo je: prava izbira vrat skozi katere boste vstopali in izstopali vsakodnevno. Naša ekipa za vas pripravlja pester izbor modelov za masivna vhodna vrata, ki so lahko navzven kot: moderna vhodna vrata v sendvič konstrukciji ali klasična masivna vrata iz lesa smreke, sibirskega macesna ali hrasta. Za ta sistem izdelave uporabljamo lesene lepljence, kjer vratno krilo sestavlja sistem pokončnikov, prečnikov in polnilnih elementov. Trend vhodnih vrat in ostalih izdelkov pri nas postaja čedalje bolj zanimiv v gladki obliki, katera je enostavna in ravna površina. Moderna vhodna vrata, ki so gladka večkrat obogatimo z različnimi inox dodatki, kateri v sklopu izdelka poudarjajo detajle, struktura vratnega furnirja ali masivnega lesa pri takih izdelkih lahko sestavimo na različne načine, ki padajo v oči vaših obiskovalcev. Seveda ni za izdelavo pomemben samo zunanji izgled, vhodna vrata cena, ki je za vse ljudi dandanes bistvena, določa koliko bogat izbor elementov vaša vrata vsebujejo. Cena za moderna vhodna vrata varira glede na:

 • količino steklenih odprtin, oblike stekla, dizajn stekla
 • vrsto okovja (skrito okovje za vhodna vrata)
 • vrsta masivnega lesa
 • velikost vrat in zahtevnost izdelave modela vrat
 • količina obsvetlobnih odprtin ali nadsvetlobe
 • koliko inox dodatkov dodamo
 • število branih kombinacij (enobarvna vrata, večbarvna)
 • izbor varnostnih garnitur za vrata in ročajev
 • odklepanje na motorni pogon ali klasično odklepanje s 3 točkovno ključavnico
 • odklepanje vrat na prstni odtis
 • debelina vhodnih vrat sendvič konstrukcije (68 mm, 78 mm)
 • izbor kljuke in cilindričnega vložka

Modernost vrat v vseh primerih predstavlja več ali manj vratnega okovja in dodatkov, seveda vse vpliva na končno ceno vrat, ki je lahko višja ali nižja. Osnovna gladka vhodna vrata kot so stranska vrata niso cenovno pretirana, se pa ljudje večkrat zamislimo več različnih želja s katerimi prične cena masivnih vhodnih vrat naraščati. Če pogledamo samo površino vhodnih vrat, lahko jo furniramo ali pa nanjo lepimo masivni les debeline 5 mm kar na prvi pogled marsikdo reče »skoraj ista stvar« pa ni tako, količina vloženega truda v taka vrata bistveno spremeni proces dela, v vseh primerih moramo preprečiti krivljenje lesa, v vratno krilo sendvič konstrukcije za višja vrata vgrajujemo kovinske sisteme proti krivljenju, ta delujejo na sistem odvijanja ali privijanja vijaka, ki potuje preko celotnega vratnega krila in vam ponuja možnost dodajanja nasprotnih sil v primeru delovanja vrat.

Unikatna lesena vhodna vrata narejena po naročilu, arhitekt Suhadolc, elegantna vrata za hišo.

Delovanje vhodnih vrat, krivljenje vhodnih vrat iz masivnega lesa

Vsaka vhodna vrata ali so to moderna vrata ali klasična vrata preko zimskega časa delujejo.  Naši kupci večkrat sprašujejo, če se vrata krivijo. Seveda se krivijo in ne samo lesena vrata ampak aluminijasta in plastična tudi. Vprašanje je samo, koliko se vrata krivijo in ne smemo trditi, da se vrata ne krivijo, ker bi v tem primeru zavajali vas. Izdelana morajo biti na tak način, da se ob velikih temperaturnih razlikah vrata do tri milimetre ukrivijo iz zunanjega mraza v notranjost prostora, kjer je lahko razlike v temperaturi do 40 stopinj. Okovje za vrata mora biti kvalitetno in mora dopuščati možnost delovanja vrat do določenega razpona pri katerem uporabnik ne sme občutiti razlik v funkciji odpiranja in zapiranja. Zelo pomembno vlogo pri tem odigrajo vratna tesnila, ta morajo nalegati iz podboja na površino vhodih vrat na vseh delih, le tako kljub temperaturnim razlikam vrata odlično opravljajo svojo funkcijo. Želja vseh lastnikov vrat: poleti vhodna vrata tesnijo prehod zvoka v zimskem času pa vrata morajo tesniti prehod toplote. Vhodna vrata Mizarstva Oblak Boštjan Žiri opravljajo vse te funkcije brezhibno, saj se lahko pohvalimo z zares minimalno količino reklamacije iz strani naših kupcev. Cena masivnih vhodnih vrat tako opraviči vaš nakup saj je zadovoljstvo našega kupca glavno vodilo.

Pomembne informacije za nakup vhodnih vrat

Vhodna vrata predstavljajo prvi pogled, ki ga ponudimo obiskovalcu ali mimoidočim sprehajalcem. Zato menimo, da poleg funkcije popestrimo tudi izgled. Dizajn vrat moramo prilagoditi osnovni zunanjosti vaše hiše, oglejte si osnovne modele vhodnih vrat. Za pridobitev ponudbe morate navesti osnovne zidarske dimenzije, željo po obliki in barvi novih vhodnih vrat po meri. Poleg oblike vrat je pametno navesti ali bodo vrata imela odprtino za steklo in kakšne oblike stekla v izdelku želite. Če vam ni odveč lahko iz spletne strani Mizarstvo Oblak Boštjan shranite sliko željenih vrat in nam jo posredujete preko email naslova.

Dejavniki, ki vplivajo na cene vaših vhodnih in notranjih vrat

Vhodna vrata lahko izbirate glede na vrsto materialov, oblike, katere ustrezajo vašemu okolju in domu v katerem živite. Cena vhodnih vrat ne igra bistvene vloge, če pomislimo na dobo, zunanje vplive, ki jih vhodna vrata prenašajo preko celega leta, bolj kot cena je pomembno dolgoročno zadovoljstvo s tesnenjem in uporabo vrat. Pri nas se v praksi izdelave vrat izkazuje velika prednost pred konkurenco v kvaliteti barve, možnosti izbire med različnimi modeli vrat in podpori, ki jo zagotavljamo svojim kupcem. Dolgoročno lahko vhodna vrata po potrebi barvno osvežimo, nastavimo. Cenik lesenih vhodnih vrat po naročilu oblikujemo glede na zahteve, ki so iz vaše strani zaželjene. Pri vsakem izdelku je iz vidika cene najbolj pomembna oblika vhodnih vrat, barva, cenovni razred vgrajenega okovja oziroma surovine, ki je za izdelavo potrebna. Seveda določa ceno vrat tudi velikost zidarskih odprtin in oddaljenost lokacije, kjer se vaša nova vhodna vrata vgrajuje. V Mizarstvu Oblak Boštjan med drugim poskrbimo za odstranitev starih vrat in po potrebi odvoz na deponijo.  Trendi notranjih in vhodnih vrat kažejo na ravne, enostavne linije z rahlo zaobljenimi robovi. Panti vrat so v veliki meri  vidni 3D nastavljivi ali skriti, saj trg ponuja različna moderna okovja, ki se odlično podajajo k izdelku, hkrati pa omogočajo kvalitetne nastavitve, ki so za vsa vrata še kako pomembna. Krivljenje vhodnih pvrat preprečimo z znanjem in tehnologijo dela, ki jo imamo. Naša vhodna vrata po meri odlikujejo kakovost, upoštevanje rokov in želje naročnika, kvalitetna toplotna, zvočna izolacija, večtočkovni sistemi zaklepanja in možnost prilagoditve še kako zahtevnih detajlov. Dolgoletne izkušnje na področju izdelave vrat pa nas vodijo v zadovolstvo, ki ga občutite.

Varnost vhodnih vrat, tesnenje zvoka in toplotna prehodnost

3-tockovna-kljucavnica-auto

Varnostna vhodna vrata narejena iz lesa ponujajo domačnost, enostavnost, kvaliteto zapiranja in varovanja pred vlomi. Osnova za varnostna vrata temelji na večtočkovnih sistemih zaklepanja, ki so pri nas samoumevna in uporaba varnostnih stekel termopan (dvo ali tro slojni). Uporabljamo 3 točkovno zaklepanje GU Automatik, ki skrbi za vsakokratno tri točkovno vpetje vrat, ne glede na to ali so vrata zaklenjena ali ne. Poleg varnostne ključavnice pa namestimo še varnostno kljuko HOPPE, ki vsebuje vse potrebne certifikate. Tesnenje zvoka zagotovimo s kvaliteto same montaže kakor z dvojnimi tesnili, ki so nameščeni na vrata, masivni podboj. Prehod toplote preprečimo s kvalitetnimi izolativnimi materiali in samim lesom, ki je osnovna surovina za izdelavo vrat. Krivljenje lesenih vrat preprečujemo z znanjem lepljenja lesa in uporabo kakovostnih materialov, ki so na voljo. Osnovna surovina za izdelavo vrat predstavlja les, ki pa mora biti posekan v dobi stare lune, smo ena redkih proizvajalcev, ki na to še vedno gleda, s tem podaljšamo trajnost izdelka hkrati pa omejimo delovanje lesa.

Finalna zaščita vhodnih vrat

Barvanje vhodnih vrat po meri zajema končno delo, ki je še kako pomembno. Če ste se odločili za izdelavo lesenih vhodnih vrat pomeni, da dolgoročno potrebujete nego vrat, s katero sloju barve podaljšate življenjsko dobo. Marsikaterega kupca pri lesu zmoti vzdrževanje vrat, ki je vsekakor delikatna stvar saj dandanes nimamo časa za barvanje lesa. Kljub temu moramo poudariti, da lesen izdelek zaščitimo kvalitetno in njegova zaščita iz prakse traja med 8 in 15 let brez vzdrževanja, seveda je odvisno koliko so vrata izpostavljena vremenskim vplivom, namakanjem dežja, sonca, vlage… Pri nas obarvamo les z dvokomponentnimi debeloslojnimi barvami, kar pomeni večja trdota barve (manj občutljiva na praske) predvsem pa kakovostni sistem vzdrževanja, saj lahko sami obnovite sloj barve s čopičem ali valčkom med tem ko se pri konkurenci izdelovalcev vhodnih vrat to ne da narediti iz vaše strani. Sistem barvanja temelji na štirih različnih postopkih nanašanja komponent, ki jih avstrijski proizvajalec Adler predpisuje. Lesena vhodna vrata vam po potrebi  vzdržujemo namesto vas.

Masivna vhodna vrata macesen, horizontalni utori ter struktura lesa v prečno smer poteka.

Demontaža in vgradnja vhodnih vrat

Montaža vhodnih vrat po meri obsega popolno storitev, ki jo nudimo za vse naše naročnike. Poleg izdelave lesenih vrat poskrbimo za natančno izmero in vgradnjo vrat v vaš dom, saj le tako lahko zagovarjamo in garantiramo obljubljeno kvaliteto izdelkov iz našega programa. Nudimo vam prevoz vrat, demontažo starih vrat in montažo novih vrat vključno z odvozom starih na deponijo.

Masivna vhodna vrata s stransko obsvetlobo ali nadsvetlobo

Vsaka vhodna vrata glede na izgled zunanjosti ponujajo različen dizajn, ta je lahko moderen ali pa klasičen, detajli vrat poudarjajo končni izgled hiše. Glede na razpored prostorov vaše novogradnje ali starejše hiše, tudi skozi vhodna vrata lahko v prostor spustimo več ali manj sončne svetlobe. Odvisnost kakšna bodo vaša vrata, seveda za visi od želje osnovnega modela vrat do možnosti katere sploh imate. Velikokrat se v praksi pojavi želja po stranski svetlobni odprtini, pa je le ta nemogoča. V teh primerih se poslužujemo izdelavi vrat s steklom v vratnem krilu, steklena odprtina za vrata tako lahko postane poljubne oblike in dimenzije. Seveda mi kot mojstri za vrata moramo poskrbeti za stabilnost in trdnost vrat. Stekla za vhodna vrata v klasičnih sistemih izdelave vgrajujemo (dvojni termopan) pri čemer je lahko ena šipa prozorna in druga tonirana, oziroma stekla lahko izberete poljubno po vzorcu. Steklene odprtine v vratih za pasivno gradnjo pridejo nizko energijske kjer je toplotna prehodnost nizka in primerna za pasivne hiše.V teh primerih v vrata vstavljamo (trojni termopan steklo), ki je za moderne hiše poravnan z vratnim krilom na zunanji strani.  Seveda vhodna vrata za pasivne hiše morajo biti izdelane po drugih normativih iz vidika tesnenja in debeline vratnega krila, kot običajna vhodna vrata. Kot smo že prej omenili skozi vsako steklo pridobimo sončno svetlobo v hodniški del hiše, ki je lahko kot steklo nameščeno v vratno krilo ali pa v stransko obsvetlobo. Možnosti za steklene odprtine vhodnih vrat:

 • stranska svetloba levo, desno ali na obeh straneh
 • nadsvetlobna odprtina nad vrati
 • kombinacija nadsvetlobne odprtine ali stranske obsvetlobe
 • moderne hiše v veliki meri vsebujejo: obsvetloba levo in desno ter manjše steklene odprtine v vratih

Novogradnjo hišo lahko predhodno poljubno opremimo, prilagodimo mersko, oblikovno in vetrolovi, kateri nimajo dovolj svetlobe nujno potrebujejo odprtino s steklom, pri kateri sončne žarke dobimo v notranjost prostorov. S steklom pa ne dobimo samo bolj osvetljene prostore ampak poudarimo izgled vrat, moderna vhodna vrata dobijo dodatno estetsko podobo, katera poleg funkcije z detajli ustvarimo še piko na I. Svetlobni deli ob vratih ali nad njimi niso le samo prednostni, velikokrat pridemo do zaključka, da bi svetlobo imeli čim bolj propustno, med tem ko nočemo, da bi ljudje pred vrati gledali v naše hodniške prostore. Take primere običajno rešujemo z montažo stekel v vrata s satinirano površino, pri kateri iz zunanje strani vidite le obris človeka na drugi strani steklene odprtine. Satinirano steklo je trenutni trend, ki se uporablja največ. Slabost satiniranega stekla vidimo v težjem čiščenju satinirane (jedkane) površine stekla, kateri za vhodna vrata ni težaven, saj satinirani del obrnemo v notranjost termopanke, pri tem gladka površina stekla gre navzven in tako čiščenje stekla vhodnih vrat ni več težavno. Izbira stekla za vrata lahko dobite na tej povezavi: (vrste stekla in barve)

Okvir masivnih vhodnih vrat

Vsaka vrata morajo nekje biti vpeta s tečaji, katerim rečemo: vratna nasadila. Zelo pomembno vlogo pri odpiranju vrat ima podboj, ki je lahko masivne izvedbe ali pa iz drugih vrst materialov. Za vhodna vrata v hišo je okvir vrat (podboj vrat) masiven v celoti in slojno lepljen, da preprečimo sile, katere podboj lahko krivijo ali kako drugače delujejo zaradi zunanjih vplivov. Slojno lepljenje masivnega lesa sestavimo iz zunanjih vidnih slojev kakovostnega masivnega lesa, notranjost lepljencev pa se širinsko in dolžinsko spoji s posebnimi cink spoji. Z lepljenjem lesa dosežemo manjše delovanje in pri tem uporabimo bolj kakovosten masivni les in slabše kakovostni les. Okvir vrat iz lesa nujno moramo lepiti z vodoodpornimi lepili, kateri spoji lepljenja zdržijo vse zunanje vplive na les in njihove lepilne površine.

Masivni podboj za vhodna vrata

skrita-nasadila-vhodna-vrata

Masivni podboj nosi vso težo vratnega krila in prestaja vse mogoče obremenitve, ki se ob odpiranju in zapiranju vhodnih vrat pojavljajo. Dimenzija klasičnega podboja je (68 / 80 mm) za vhodna vrata s skritimi nasadili je debelina krila in podboja (78 / 90 mm)  za pasivna vhodna vrata je debelina podboja in vratnega krila ( 98 / 110 mm). Kot je že rečeno je podboj vrat bistveno močnejši v primerjavi s sistemom izdelave iz preteklosti. Za vrata 68 ali 78 mm se v podboj ne glede na sistem tečajev vstavlja dve tesnilni gumici, ki skrbita za popolno tesnenje vhodnih vrat. V podboj je vstavljena ena tesnilna guma, v vratno krilo druga po celem obodu vrat. Funkcija podboja pa ni le iz vidika tesnenja, ampak je pomemben tudi zaradi varnostnih razlogov. Ker je v vratno krilo nameščena 3 točkovna ključavnica, je v tem primeru na podbojih nameščeno večje število utopnih šalčk, ki skrbijo za kakovostno zapiranje 3 točkovnega sistema ključavnic. Utopne šalčke skrbijo za trdnost in fiksiranje vrat v zaprti položaj. Poleg že omenjenega pa prijemniki in utopne šalčke skrbijo za nastavitev vrat, ki je zelo pomembna. Če povzamemo zgoraj napisane nasvete za vhodna vrata in podboj, lahko rečemo, da je tesnenje vrat pogojeno z naslednjimi faktorji:

 • kvaliteto izdelave sendvič konstrukcije vratnega krila in izolacij znotraj krila
 • izbiro tesnilnih gumic in pravilno nameščanje le teh na krilo in podboj
 • več točkovno zaklepanje (automatik), ki vrata ob vsakem zapiranju 3 točkovno zapre (ne glede ali so zaklenjene ali ne)
 • kvaliteta montaže vrat in pravilna preprečitev toplotnih mostov