Vhodna vrata stanovanje

BLOKOVSKA VHODNA VRATA ZA STANOVANJE

Stanovanjska vhodna vrata se izdelujejo predvsem v bloku, kjer je največji razlog za zamenjavo hodniški hrup in moteče dejstvo, da se vaš pogovor sliši na hodnik zgradbe. Za vas imamo preizkušeno dovršena vrata v stanovanje, ki vas bodo s svojim tesnenjem in varnostnim večtočkovnem mehanizmom presenetile. Na prvi pogled so naša vhodna vrata za stanovanje podobna kot klasična notranja vrata, vendar se pri izdelavi pojavljajo razlike med samo konstrukcijo vrat. Vgradi se protizvočna sredica, dvojno tesnenje, talno tesnilo, leseni prag in tesnilna guma. Iz vidika varnosti se vgradi varnostno ključavnico in kljuko ter cilinder, ki je ojačan proti lomu (Iseo R6) Na standardno višino se doda kukalo. Ne smemo pozabiti bistva za kvalitetno tesnenje, ki temelji na dejstvu, da morajo biti vrata v stanovanje kvalitetno vgrajena in šele takrat lahko pričakujete zadovoljstvo.

MODERNA VHODNA VRATA ZA HIŠO ALI KLASIČNA MASIVNA VRATA

Že samo ime »masivna vhodna vrata«  pove o izdelku nekaj kar je cenovno višjega ranga. Kvalitetna vrata so le masivna, saj les daje bogat občutek vsakemu, ki vrata gleda. Vhodna vrata Oblak Boštjan Žiri niso samo v stanovanje ampak svoje produkte širimo in nudimo vsem kupcem tako vrata za blok, kot vrata za hišo pa naj bo to klasična ali večstanovanjska hiša. Vhodna vrata z izolacijo prinaša pomen izolativnosti vrat, katere vas obvarujejo vseh zunanjih vplivov izven vaše hiše. Moderna vhodna  vrata za hišo prenašajo preko zime veliko razliko med zunanjimi prostori in notranjosti stanovanjskega bivalnega dela, zato je še kako pomembno, da imajo več točkovno zaklepanje in močno konstrukcijo lesa. Masivna vhodna vrata za hišo v večini primerov sestavlja masivni les, ki je slojno lepljen na širino in dolžino, zunaj na vidnih delih lepljencev pa se oblepi v prvo klaso lesa, ki je čista in goste rasti. Pri izdelavi vhodnih vrat je zelo pomembno, da je les umirjen ali drugače rečeno (uležan les), saj le tako sile, ki jih v sebi drži lahko izkoristimo v prid kvalitetni izdelavi vrat. Notranja vrata za stanovanje niso izdelana tako robustno, kot hišna vrata. Krilo stanovanjskih vrat ni grajeno tako močno njegova sestava v vseh primerih vsebuje iverokalno sredico v jedru krila. S tem naredimo kvalitetna protizvočna vrata, katera vsebujejo nizek prehod zvoka in hkrati majhno toplotno izgubo. Kvalitetno tesnenje vrat pa ne pogojuje samo debelina vratnega krila ali jedro zvočne izolacije, pomembno je namreč tudi:

  • koliko tesnil imamo
  • kako so vrata vgrajena
  • koliko purpenske pene je na delu med zidom in podbojem

Podboj za vrata blokovskega stanovanja mora biti iz masivnega lesa v celoti, podboji narejeni pri nas vsebujejo robustnost, trpežnost, saj so slojno lepljeni in sestavljeni iz lesov, furnirjev in MDF plošče. Ogled masivnega podboja dobite tukaj: (povezava masivni podboj)

VHODNA NOTRANJA VRATA V STANOVANJE

Moderna vhodna vrata za stanovanje lahko poudarijo dizajn v hodniku bloka, ki je pomemben pri celostni podobi notranjosti prostorov. Pomembne lastnosti za kvalitetna blokovska vrata vedno temeljijo na zvočnosti in kvaliteta varnostne zaščite proti vlomu v stanovanjski objekt. Protivlomna vrata v stanovanje tako morajo biti zaščitena z varnostno tri točkovno ključavnico in močnimi nasadili, katere so vijačene v masivni podboj ter močno konstrukcijo vratnega krila. Prednost ki jo nudimo v Mizarstvu Oblak Boštjan Žiri je predvsem v izdelavi unikatnih vrat po meri ter možnost izdelave vrat po naročilu katere v smislu dizajna ne ločimo po  obliki in detajlih med izdelavo lesenih vhodnih vrat za stanovanje in ostalih sobnih vrat med notranjosti prostora. Podboj za stanovanjska vhodna vrata mora biti masivne izvedbe, po možnosti je dobro izbirati trdi masivni les hrast, jesen, bukev in podobno. Ker je pri vlomu pomembna trdnost materialov tako lahko v večji meri preprečimo vlom v notranjost prostora. Podboj vrat tako mi ocenjujemo kot srce, ki služi za dobro pričvrstitev vratnega okovja in sposobnost prenašanja vseh obremenitev pri odiranju in zapiranju vrat.

prerez-vrat-podboja-in-kril

KONSTRUKCIJA ZA VHODNA VRATA V STANOVANJE

Kot smo že omenili vhodno notranja vrata morajo biti zgrajena močnejše konstrukcije, saj tako vplivamo na protivlomnost vrat kot na samo zvočno zaščito pri prehodu zvoka v stanovanju. Konstrukcija vhodnih vrat mora biti narejena proti krivljenju in seveda močna, polnilo vrat v največji meri vgrajujemo RSP oziroma iverokalna sredica. Če povzamemo sistem izdelave krila tako naredimo zunanji okvir iz masivnih letev v notranjost pa se vgradi iverokal, ki služi (protizvočnosti) Površina vratnega krila obdaja trda MDF plošča (MDF hard) v katero se lahko vrezuje črte različnih oblik in velikosti, lahko pa se pusti gladko in enostavno površino vratnega krila in pri tem olajšamo vidik čiščenja vrat. Finalna zaščita vhodnih vrat v večini primerov narejena v beli barvi po RAL ali pa se notranja vhodna vrata furnira na različne lesove. Vhodna vrata za stanovanje običajno po debelini merijo 42 mm. Debelina blokovskih vrat igra pomembno vlogo pri zvočni izolativnosti.

TESNENJE ZVOKA ZA VHODNA VRATA V BLOK

Zvočna izolacija vrat v stanovanje pomeni, koliko decibelov (db) zvočne prepustnosti prehaja skozi vaša vrata. Zelo pomemben dejavnik za stanovanjska vhodna vrata, saj prehod zvoka lahko povzroča moteno bivanje prebivalcev bloka ali po domače rečeno “blokovcev v sosedstvu” Za zvočno izolacijo pri nas poskrbimo na dva načina in sicer:

  • vrata izdelamo unikatna in kvalitetna
  • montaža vrat kvalitetna in strokovna

To so glavni dejavniki za odlično zvočno tesnjenost in hkrati varnost v stanovanju. Pri izdelavi vrat uporabljamo dvojna tesnila na zgornjem delu (širina) in dvojno tesnenje po višini. Na spodnjem delu vrat običajno vgradimo talno tesnenje, le ta deluje tako, da v fazi zapiranja vrat prične stiskati v tla notranjega prostora. Poleg tega se na zunanji strani hodnika v bloku lahko naredi leseni prag s tesnilno gumico. Tehnični prerez vrat vam prikazuje sistem tesnenja in detajle podboja, vrat in zaključnih letvic.

tesnenje-vhodnih-vrat

3D NASTAVLJIVA NASADILA ZA NOTRANJA VRATA IN VHODNA VRATA

Eno dejstvo je, da vaša vhodna notranja vrata niso lahka, saj imajo v sebi kar nekaj materiala, ki stabilizira vrata in pri tem preprečuje krivljenje vratnega krila ter materiale, ki dušijo zvok. Zato ne smemo zanemariti dejstva po potrebi močnih nasadil, ki skrbijo za popolno funkcijo stabilnosti vrat. Mizarstvo Oblak Boštjan vgrajuje 3 dimenzionalno nastavljive pante, ki so lahko vidni ali pa skriti v nevidno fugo podboja in vratnega krila. Prednost skritih nasadil je v dizajnu, med tem ko so vidna nasadila lažja za snemanje vratnih kril v primeru potrebe po večji vratni odprtini prehoda. Klasična nasadila pa poleg odlične regulacije nudijo možnost namestitve dvojne tesnilne gume, med tem ko pri skritih pantih to ni mogoče. Ker je teža vratnega krila dokaj visoka cca 50 kg pri nas namestimo tri nasadila na masivni podboj v celoti za vsa vhodna vrata v stanovanje, prednost masivnega podboja vidimo v močni konstrukciji ter majhni možnosti deformacije podboja pri grobi uporabi zapiranja in osnovnega delovanja vrat.

vratne-kljuke-hoppe

KLJUKE ZA VRATA V STANOVANJE

Vratne kljuke za stanovanja uporabljamo lahko klasične, ki nimajo varnostnih certifikatov in varnostne, ki pa certifikat protivloma nudijo. Praksa kaže, da v velikih primerih kupci niti ne želijo varnostnih elementov na vratih v stanovanje. Večkrat slišimo, da stanovanjski blok vedno zaklepajo že na zunanjem vhodu, zato ne potrebujejo večjih varnostnih elementov, kot so:

večtočkovne varnostne ključavnice in varnostne kljuke. V teh primerih prakticiramo klasične kljuke, kot so primerna za sobna vrata, pri tem seveda kupec vrat sam prevzame odgovornost za vdor v stanovanjski objekt. Druga možnost, katero zagovarjamo naši strokovnjaki za vrata v blok, pa temelji na vgradnji večtočkovnih varnostnih ključavnic ter varnostni garnituri, ki je od običajne kljuke za notranja vrata veliko močnejša in tudi varnostno bolj varovana. Kljuke za vrata tako lahko kupimo cenejše in varnejše ali pa si privoščimo dražje kljuke in vsak večer spimo brezskrbno.

Modeli kljuk za vrata vsekakor vplivajo na cene, zato ob pravi izbiri lahko kupite kljuko za notranja vrata ali pa vhodna vrata po ugodni ceni. Poleg materiala za kljuke seveda poglejte na dizajn, kljuke modernega dizajna stanejo več kot pa klasične kljuke, katere po izgledu delujejo bolj enostavne, domače. Ni nujno da je draga vratna kljuka kvalitetna, včasih pri prodajalcu kljuk HOPPE ali pa TUPAI dobimo vrhunsko kljuko za malo denarja. Cena kljuke za vrata ni v vseh primerih pomembna.